Ahhoz, hogy jobban megértsük a töredezett haj okát, ismerjük meg a hajszál felépítését.
Az alábbi képen egy mikroszkóppal készített felvételt láthatunk a hajszálról.

hajszál

A hajszálnak van egy rugalmas, spirálisan körbefutó kéregállománya. Ez határozza meg a hajszál rugalmasságát, tehát tulajdonképpen úgy működik, mint egy rugó.

Az általa körbefogott velőállománynak ha nagy a víztartalma, akkor megnő a mérete: hosszabb és vastagabb lesz. Ez kifeszíti a rugó működésű kéregállományt. A hajszál egyenesebb és vastagabb lesz.

Ha csökken a víztartalma – és ezzel a tömege – akkor a rugó összehúzza, sőt fel is csavarhatja, göndörebbé és rövidebbé téve a hajszálat. Ez a működés sérülhet genetikailag, a hajszál rossz táplálkozása belgyógyászati betegségek kapcsán során, vagy a fodrászok által. A hirtelen végzett forró hajszárítás, hajvasalás során vízgőz képződik a hajszál velőrétegében is szinte felrobbantja azt. 

A töredezett hajszál nemcsak rugalmatlan lesz, hanem a külseje is sérül.

A külső, tetőcserépszerűen elhelyezkedő védő szarulapocskák ilyenkor össze-vissza állnak, mint háztetőn a cserepek egy nagy vihar után. Természetes, hogy ekkor már nem csak a hajszál mechanikai működése károsodik, hanem maga a hajszál is védtelen lesz. Tulajdonképpen elveszíti páncél rétegét, a legfontosabb részét, ami megvédhetné.

Hétköznapi értelemben csak ezt a külső sérülést nevezik töredezettségnek s így töredezett hajnak.

Még mitől lehet töredezett a haj?

törött hajszálSokan nem is gondolják, hogy a hétköznapi élet ártatlannak tűnő holmijai is okozhatják a haj töredzettségét. Az itt látható képen például a túl szorosan viselt hajgumi miatti sérülést vehetjük szemügyre.

Ha szeretnénk megóvni hajunkat, ha nem szeretnénk hogy töredezett legyen, bánjunk vele kíméletesen és ne erőltessünk rá olyan dolgokat, amelyek felsérthetik.

Például hajcsat vásárlásakor érdemes szemügyre venni azt is, hogy milyen a kidolgozása, vannak-e rajta éles, sorjás részek – tehát ne csak arra figyeljünk, hogy illik-e az egyéniségünkhöz, hanem hogy kellően kíméletes lesz-e hajunk számára. Az éles részek, a sorjás felületek, maradandó károsodást okozhatnak, amelyen utólag sajnos már nem segíthet semmi.

töredezett hajÍgy van ez a hajsütővassal is, vagy amit manapság egyre szélesebb körben használnak, a hajvasaló esetében is. Az itt látható kép nem azt hivatott bizonyítani, hogy a hajvasaló tönkre teszi a hajat, de azt jól illusztrálja, hogy mi történhet a hajunkkal ha túl sokáig hevítjük – a vége szétrepedhet és kinyílhat.

Ha az Ön haja is töredezett, jelentkezzen be vizsgálatra:

 

kérjen időpontot