Az alábbi képen látható a fejbőr szerkezete (az ábra nem tünteti fel a hámréteg felett húzódó savas védőburkot).

hajszál

Ennek vannak vizes összetevői (a verejték mirigyek termelik), zsíros alkotóelemei (a faggyúmirigyek termelik), és egy különleges molekula – tenzid – is található e rétegben, mely képes megkötni mind a vizes, mind a zsíros elemeket. Így válik egységessé ez a védőburok, mely megtalálható a teljes testfelszínen – beleértve a szőrszálak és hajszálak felületét is. A védőrétegben élnek az emberi szervezet számára hasznos, védő baktériumok is.

Ez a védőréteg nagyon sérülékeny. A lúgos kemikáliák, kozmetikai szerek gyorsan tönkreteszik. Újraképződésének ideje testtájanként változó. Például a tenyéren pár óra hossza, a hajas fejbőrön viszont 48 óra! Ezért nem mindegy, hogy milyen samponokat használunk. A kereskedelmi forgalomban lévők általában lúgosítanak, tehát tönkreteszik a védőréteget! Az általam ajánlottak más mechanizmussal hatnak. Még hozzá sem érnek a védőréteghez, nemhogy kémiailag megsemmisítenék a hasznos baktériumokkal együtt!

A verejtékmirigyek kivezető csöve közvetlenül a bőrfelszínre nyílik. Alulműködésükkor a fejbőr száraz, túlműködésükkor pedig nedves, izzadt. A hajszálakon vizes cseppeket láthatunk.

A faggyúmirigyek kivezető csöve a hajtüszőnek a fejbőrre nyíló – tölcsér nevezetű – részébe vezet. A váladéka ide jut elsőként. Innen kerül a fejbőrre és a hajszálak felszínére. (Nagyon fontos, hogy ez a tölcsér mindig nyitott legyen. Sok betegség forrása az elzáródása.)

Alulműködésekor a fejbőr is és a hajszál is zsírmentes, „száraz” lesz. Ilyenkor a haj kócos, nehezen fésülhető, mert a zsírmentes szarulapocskák összeakadnak. Túlműködésekor pedig zsíros, csapzott.

A védőréteg működése mindegyik esetben sérül, utat engedve ezzel a különböző fertőzéseknek, betegségeknek.

 

A hajszál szerkezete

hajszál metszeti képeA fenti kóros működések a külső, kutikula rétegét érintik közvetlenül. Mint látható ez tetőcserépszerűen egymásra simuló szarulapocskákból áll. Ez szinte egy páncélt képez az alatta lévő kéreg és a belső velőállomány körül.

Fizikai védő funkciója hasonlóan működik, mint a bőr hámrétegének a külső, elhalt, elszarusodott és ellaposodott sejtrétegei.

Száraz hajA mindennapi értelemben tehát száraz haj alatt a hajszál külső, kutikula rétegének a zsírmentességét értjük.

Szakmailag száraz hajról akkor beszélünk, ha a hajszál belső, velőállományának a víztartalma csökkent. Ez már szemrevételezéskor is látható például a hajszál felgöndörödésében.

A száraz haj gyökereA hajszál belső rétege a velőállomány

Ez szivacsos szerkezetű, a vizet főleg a hajgyökér felől tudja felvenni.

A hajszál mechanikai működéséről a töredezett haj bemutatásáról szóló cikkben már részletesen írtam, itt a vízáramlást szeretném kihangsúlyozni, a velőállomány részletesebb – anatómiai – ismertetésével:

hajgyökérA felvételeken jól látható, hogy a hajszál velőállománya folytatódik a hajgyökérben is! Itt először kiszélesedik, majd elkeskenyedik végül harangszerűen – a képen V alakú szétválásként látszik – beborítja az őssejtsapkát, mely a hajgyökeret alulról tápláló érgomolyag tetején helyezkedik el.

Ez az útvonala a víz áramlásának is. Tehát a hajszál víztartalma elsősorban a hajgyökeret tápláló érgomolyagból származik.

hajgyökérEz a vízmozgás kétirányú folyamat:
– víz áramlik a hajgyökér velőállományából a hajszál velőállományába,
– és visszafelé is, a hajszál velőállományának a hajgyökér felőli 4-5 cm-es szakaszából.

Ez utóbbi nagy veszélyt rejt magában. Például ha hajfestés során mérgező anyag jut a hajszál velőállományába, akkor az onnan – az előbb leírt módon – bemosódik a hajgyökér velőállományába és megöli az ott lévő, szaporodó, növekedő sejteket.

A száraz haj sérülékenyebb, könnyen válik töredezetté a kutikula sérülése miatt

Ilyenkor már szinte nyitott kaput talál minden külső fertőzés. A velőállományban „liftező” vízoszlop pedig mindent bemos a hajgyökérbe, annak pusztulását okozva!

Ezt az útvonalat – mint egy központi liftaknát – a hajgyökér gyógyítása során én is felhasználom.

Ha Önnek száraz a haja, vagy száraz a fejbőre, jelentkezzen be vizsgálatra:

 

kérjen időpontot