Európai orvosok egy csoportja végre megoldotta a rejtélyt, mely régóta izgatja az embereket: miért őszülünk? A régi nézettel ellentétben, miszerint az ősz halánték a bölcsesség jele, a kutatások szerint az őszülésnek semmi köze a bölcsességhez.

Az őszülést nem más okozza, mint masszív hidrogén-peroxid és egyéb eredetű szabadgyök felhalmozódás, mely a szőrtüszők elsavasodása, az írha megbetegedése következtében lép fel. A peroxid gátolja a melanin normális szintézisét, mely hajunk természetes pigmentációjáért felelős.

Nem csak a szőkék változtatják hajszínüket hidrogén-peroxiddal. Mindannyiunk hajsejtjei állítanak elő minimális mennyiségben hidrogén-peroxidot, ám ahogy öregszünk, a bőrünk egyre "szemetesebb" lesz és ez a mennyiség egyre több lesz. Belülről fehérítjük a hajunkat, mely előbb szürke, majd fehér lesz.

Leukodermiához hasonló folyamat?

A kutatók erre az eredményre a szőrtüszők sejtjeinek vizsgálatával jutottak. Azt tapasztalták, hogy a hidrogén-peroxid felhalmozódását egy olyan enzim csökkenése okozza, mely a hidrogén peroxidot vízzé és oxigénné bontja szét. Azt is megfigyelték, hogy a hajtüszők nem képesek a hidrogén-peroxid által okozott károsodás regenerálására, azon (MSR A és MSR B) enzimek számának csökkenése miatt, melyek normál körülmények között elvégzik ezt a feladatot.

További problémát okoz, hogy a magas hidrogén-peroxid szint és az alacsony MSR A és MSR B szint együttes jelenléte megzavarja egy másik, tirozináz nevű enzim képződését, mely a melanin termeléséért felelős a hajtüszőkben. A melanin az a festékanyag, amely meghatározza a szem, a haj és a bőr színét. Kutatók szerint hasonló folyamat lehet az eredete a vitiglio nevű bőrpigmentációs betegségnek, mely a leukodermia egyik leggyakoribb fajtája.

Amint azt sok őszből kékhajúvá vált hölgy esete is bizonyítja, a hajfestés nem mindig a legjobb megoldás. Ez a kutatás is jó példája annak, hogy egyes új biológiai felfedezések soha nem gondolt összefüggésekre világítanak rá.

forrás: webbeteg.hu

Ennél a legtöbbször komolyabb a helyzet!

A hajszálak vékonyodása, színüknek elvesztése mögött a belső szerveink krónikus gyulladásos folyamatai állnak. Innen származnak azon szabadgyökök, mellyek többek között a hajszálak színét is elveszik.

A hajszálak világosodása, őszülése mindig az irha alacsonyabb ásványianyag, és magasabb szabadgyök tartalmára utal!

Feltétlenül ajánlatos már ilyen esetben is eljönni egy szűrő vizsgálatra! Ekkor még könnyebb lehet a megoldás.

kérjen időpontot